Zoeken
close

Welcome to Atos Medical

Selecteer uw land

België (Nederlands)
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
Americas
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Confirm your selection
  • Land:België (Nederlands)

Wat is een laryngectomie?

Een totale laryngectomie is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd bij gevorderde fasen van kanker in of nabij het strottenhoofd. Het kan overweldigend zijn om een totale laryngectomie te ondergaan, maar u staat er niet alleen voor. Er zijn wereldwijd meer dan 100.000 mensen die dezelfde operatie hebben gehad en we weten dat het mogelijk is om weer een goed leven te leiden.

Een totale laryngectomie is een operatie waarbij het strottenhoofd (de larynx geheten) wordt verwijderd. Na een laryngectomie ademt u via een opening in de hals en niet meer via de neus of mond.

Het is een levensveranderende ingreep maar het is mogelijk om na een totale laryngectomie weer van het leven te genieten. Het hoesten kan tot een minimum worden beperkt, en u kunt weer leren praten, en van geuren en smaken genieten.

De gevolgen

De larynx speelt enkele belangrijke rollen. Hierin zitten de stembanden die uw stem laten klinken. De larynx helpt ook bij het ademen en slikken. Daarom leidt het verwijderen van het strottenhoofd niet alleen tot veranderingen aan de stem, maar ook bijvoorbeeld ademen, slikken en ruiken wordt anders.

Uw nieuwe stem

Met onze stem drukken we onze gedachten en gevoelens uit. Het is in feite een groot deel van onze identiteit. Het verliezen van uw natuurlijke stem kan een grote impact hebben op uw vermogen tot communiceren. Het goede nieuws is dat er meerdere nieuwe manieren bestaan om een nieuwe stem te creëren. Na de operatie werkt u hoogstwaarschijnlijk samen met uw logopedist om opnieuw te leren spreken.

In principe zijn er drie stemmethoden die u na de operatie kunt leren: slokdarmspraak, elektrolarynx, en tracheo-oesofageale spraak.

De tracheo-oesofageale spraak is de meest gebruikte spraakmethode en wordt als meest succesvol beschouwd. Het geeft de natuurlijkst klinkende, vloeiende, en gemakkelijkst te verstane spraak.

Voor tracheo-oesofageale spraak (in het kort: TO spraak) wordt in een kleine opening tussen de luchtpijp en slokdarm een stemprothese geplaatst.

Deze techniek kan vaak vrij snel na de operatie worden aangeleerd en is relatief eenvoudig te leren.

U kunt ook een elektronisch apparaatje krijgen: een elektrolarynx. Dat is een apparaatje dat u op uw hals plaatst; wanneer u dan op een knop drukt, wordt een elektronisch geluid geproduceerd dat als uw stem dient.

Als laatste kunt u ook slokdarmspraak leren. Bij dit type spraak perst u kleine hoeveelheden lucht vanuit uw mond in uw slokdarm en ‘boert’ u de lucht op.

De functies van onze neus

Uw neus doet meer dan alleen ruiken: hij verwarmt, bevochtigt en filtert de lucht die u inademt. Wanneer de lucht uw longen bereikt, is de lucht hierdoor al op lichaamstemperatuur gebracht en is de vochtigheid die nodig is voor de werking van de longen al bereikt.

Na de operatie ademt u via de tracheostoma in uw hals waardoor deze functies van de neus verloren gaan. Het ademen via een open tracheostoma zorgt ervoor dat de temperatuur en vochtigheid in uw longen dalen. De longen reageren hierop door meer slijm te produceren. Dit leidt ertoe dat u meer moet hoesten (alsof u verkouden bent) en uw luchtpijp geïrriteerd kan aanvoelen.

Warmte- en vochtwisselaars (Heat and Moisture Exchangers, HME’s) zoals de Provox XtraHME zijn ontwikkeld om de functies van uw neus te compenseren. Ze helpen het ‘klimaat’ in uw longen opnieuw in balans te brengen. U kunt ze dag en nacht vóór uw tracheostoma dragen en ze helpen de ingeademde lucht warm en vochtig te houden. Op die manier wordt de slijmproductie genormaliseerd en neemt het hoesten af. HME-cassettes zijn zeer belangrijk en helpen u ook de tracheostoma af te sluiten om te kunnen spreken.

Wilt u meer weten over Provox XtraFlow HME en Provox XtraMoist HME?

Ruiken na een laryngectomie

De andere belangrijke functie van uw neus is het ruiken. Na de operatie kunt u niet via de neus inademen, dus ruikt u niet automatisch zoals u daarvoor deed. Ter compensatie kunt u een speciale techniek aanleren (manoeuvre die luchtstroming door de neus teweegbrengt) om lucht in uw neus te krijgen en te ruiken.

De vrijheid van handsfree spraak

In de afgelopen jaren is handsfree spraak een van de belangrijkste ontwikkelpunten geweest. Er zijn speciale hulpmiddelen en bevestigingsmaterialen ontwikkeld die het mogelijk maken de stemprothese te gebruiken zonder daarvoor met uw hand de tracheostoma af te sluiten.