Zoeken
close

Welcome to Atos Medical

Selecteer uw land

België (Nederlands)
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
Americas
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Confirm your selection
  • Land:België (Nederlands)

Longrevalidatie

Een laryngectomie verandert de manier waarop uw longen functioneren. Gelukkig zijn er door de jaren heen verschillende medische apparaten en hulpmiddelen ontwikkeld om de negatieve bijwerkingen te verminderen en ervoor te zorgen dat het lichaam zich goed kan aanpassen.

De functie van onze longen

Je longen zijn vitale organen. Door lucht in te ademen, komt er zuurstof in de longen die wordt overgebracht naar het bloed. Door lucht uit te ademen, komt kooldioxide vrij uit het bloed en dit wordt het lichaam uitgewerkt.

 

Onze longen hebben warme en vochtige lucht nodig

Vóór de laryngectomie, ademde u door uw neus en mond via de keel lucht in. Deze ademhaling verliep via de bovenste luchtwegen. Deze bovenste luchtwegen – met name de neus – conditioneert de lucht die u inademt. De ingeademde lucht wordt verwarmd, bevochtigd en gefilterd. Tegen de tijd dat de lucht de longen bereikt, heeft het een lichaamstemperatuur van 37 graden en is de lucht 100% bevochtigd. Dit is het vochtniveau dat nodig is voor een optimale longfunctie. Na de operatie ademt u door een stoma in de hals in plaats van door de neus. Daarom wordt de ingeademde lucht niet langer optimaal verwarmd en bevochtigd voordat deze uw luchtpijp en longen bereikt. Als reactie op het inademen van ongeconditioneerde lucht (als het te koud en te droog is), zullen de luchtpijp en longen meer slijm produceren. Dit betekent meer hoesten en een hoger risico op luchtweginfecties.

 

Waarom het dragen van een HME belangrijk is

Door een warmte- en vochtwisselaar (HME) te gebruiken, kunt u compenseren wat de bovenste luchtwegen via uw neus, mond en keel eerder voor u deden. Een HME verwarmt, bevochtigt en filtert de geïnhaleerde lucht. Hierdoor verbetert de algehele gezondheid van uw longen.

Er zijn diverse HME’s ontwikkeld voor verschillende momenten van de dag en te gebruiken bij verschillende activiteiten.

 

Wij raden aan onderstaande HME’s te gebruiken:

  • Provox XtraMoist, voor optimale bevochtiging, wanneer u minder actief bent (bijvoorbeeld relaxen in huis, aan het koken of tv kijken).
  • Provox XtraFlow, voor extra lucht, wanneer u actief bent (bijvoorbeeld tijdens het maken van een wandeling of wanneer u naar de winkels gaat).
  • Provox Micron, voor extra bescherming tegen bacteriën en virussen.
  • Provox Luna, een oplossing voor de nacht voor meer comfort tijdens het slapen en een betere longconditie. Het is belangrijk om 24 uur per dag, zeven dagen per week een HME te gebruiken om de voordelen volledig te ervaren.